Uklart vand
Det kan forekomme at vand, der tappes fra hanen indeholder noget, der ligner små hvide partikler som forsvinder efter lidt tid. Disse partikler er små iltbobler i vandet, og opstår oftest efter udførte ledningsarbejder, hvorved der kommer luft i ledningerne.

Risiko for brunt vand
I forbindelse med rørbrud, arbejde på ledningsnettet, kontrol og brug af brandhaner, m.m. kan der forekomme brunt eller rødt drikkevand.

Dette skyldes, at vandets strømningsretning og hastighed ændres så kraftigt, at rust, som i årenes løb har lagt sig i rørene, hvirvles op og kommer ud til forbrugerne.

Hvis der forekommer brunt vand i en husinstallation, skal man blot åbne for en vandhane og lade vandet løbe, til det igen bliver klart. Hvis ikke det hjælper, er du velkommen til at kontakte Støvring Vandværk, som vil være behjælpelig med råd og vejledning.

Sundhed
Okker (jern og mangan) i vandet vil normalt ikke give anledning til sundhedsproblemer. Men det anbefales at lade vandet løbe til det bliver klart igen.

Tøjvask og brunt vand
Hvis dit vasketøj er blevet misfarvet af urent vand, kan du prøve at følge denne vaskeanvisning fra Statens Husholdningsråd:

Læg tøjet i blød i vand, hvortil der er tilsat 1 dl. citronsyre til 10 l. vand. Efter en halv time vrides tøjet. Vask tøjet igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl. soda til 10 l. vand. Herefter skylles tøjet og færdigbehandles med almindelig vask.